Redovnu Skupštinu održali članovi Udruge „Nektar“ iz Preloga

U prostoru Bistroa Barracuda u Prelogu, svoju su redovnu Skupštinu održali članovi Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga u subotu 24. veljače 2024. godine. Skupštinu je prigodnim riječima otvorio predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Ivica Balent, a nazočili su gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, predstavnici prijateljskih pčelarskih udruga iz Međimurske županije i susjedne Mađarske. Uz usvajanje redovitih izvješća o radu, financijskog izvješća i izvješća Nadzornog odbora, pčelari i njihovi gosti dotakli su se i brojnih problema koji danas muče pčelare. Skupština je sve prijedloge i odluke jednoglasno prihvatila. Govorilo se tako o problemu cijene patvorenog meda u Hrvatskoj, gdje patvorenjem nazivamo namjerno mijenjanje sastava ili svojstva neke tvari koje nisu njezini prirodni sastojci. Pri tome se u osnovnu tvar stavljaju dodaci koji imaju svrhu poboljšati izgled ili druga svojstva. Drugi problem na koji je upozoreno jest trovanje pčela za vrijeme tretiranja usjeva uljane repice, kada umjesto da se raduju godišnjem dobu cvatnje, kad pčele letačice prikupljaju pelud za med, posljednjih godina pčelari s nemoći gledaju mrtve pčele ispred košnica. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek pozdravio je aktivnosti Udruge pčelara „Nektar“, uz komentar da se pčelarstvo mora podići na još viši nivo te je obećao uskoro otvorenje pčelarskog doma u Čukovcu.

POZIV NA SKUPŠTINU

Kojim se pozivate na redovnu izvještajnu Skupštinu udruge pčelara ,,NEKTAR“ Prelog  koja će se održati 24.02.2024. godine u Bistrou Barracuda d.o.o, ulica Kralja Zvonimira 30 Prelog s početkom u 18:00 sati.

 

Pogledajte poziv u PDF formatu

TK Prelog

Obilježen blagdan sv. Ambrozija

Tradicionalno održavanje Svete mise povodom Svetog Ambrozija (zaštitnika pčelara) u Župnoj crkvi Svetog Roka u Draškovcu 7. prosinca 2023. Poslije mise nastavljeno druženje pčelara u društvenom domu u Draškovcu.

Dani meda uljepšali toplu jesensku subotu u Prelogu

Ispod kestena, na Trgu sv. Jakoba u Prelogu, u samom centru Preloga, održani su, u subotu 14. listopada Dani meda. Sve dobronamjernike dočekali su članovi Udruge pčelara „Nektar“ Prelog, organizatora ove manifestacije. U crkvi sv. Jakoba služena je i sveta misa, prigodom obilježavanja deset godina rada ove Udruge. Udruga je osnovana 4. rujna 2013. godine, na inicijativu osnivača Ivice Balenta, Nenada Režeka i Vladimira Sabolića, koji su i sazvali osnivačku Skupštinu. Cilj Udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom i drugim srodnim organizacijama, a udruga razvija i unapređuje pčelarstvo na području Grada Preloga, kao i Međimurske županije, okuplja i aktivira članstvo te razvija oblike stručnog obrazovanja članova. Pod motom „Med hrani i od mnogih bolesti brani“, Udruga želi osvijestiti javnost o zdravim učincima čarobnog dara prirode, o zalaganju i radu marljivih pčelara, sačuvati prirodu i zdrav način proizvodnje meda te kupcima omogućiti 100% organske, lokalne i domaće proizvode. Na postavljenim štandovima, mogle su se pronaći brojne vrste meda, kao i proizvodi od meda poput medenjaka ili popularne medice. Najmlađe posjetitelje je veselo pozdravljala pčelica Megi, maskota Udruge pčelara „Nektar“, a Dječji klub SiMS priključio se Danima meda radionicama za djecu.

 

Izlet u Ljubljanu

Udruga pčelara “Nektar”Prelog organizirala je 17.06.2023. izlet u Ljubljanu. Tamo nas je dočekao naš “Priločanec”, te naš član Vitomir Mlinarec sa suprugom koji su nas vodili. Posjetili smo Pčelarski Centar Slovenije u Lukovici, gdje smo pogledali kratki film o njihovim običajima, pčelarskim odorama te pokaznim pčelinjacima gdje rade apiterapiju za djecu i odrasle. Prošetali smo i centrom Ljubljane

Ovaj izlet bio je i edukativnog karaktera, gdje smo posjetili jedan od pčelinjaka tamošnje Udruge pčelara “Krim” iz Rakitne, gdje smo odslušali predavanje o borbi protiv varoe, nametnika koji ubija pčele. Uz razmjenu iskustva i tehnike Slovenskog pčelarenja dobili smo nove prijedloge koje ćemo primijeniti na našim pčelinjacima.

Održana godišnja skupštine Udruge pčelara “Nektar” Prelog

Svoju su redovnu godišnu skupštinu održali, u nedjelju 26. veljače, članovi Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga. Skupština je održana u prostoru Bistroa „Barracuda“ u Prelogu. Od aktivnosti u 2022. godini, istaknuto je sudjelovanje članova u programu sajma Agro Arca u Prelogu, obilježavanje Dana pčela u Dječjem vrtiću Vesela loptica. Članovi su sudjelovali na manifestaciji „Jeden grunt“ u Oporovcu i Goričanu, nabavljen je pčelarska zastava, mlin za šećerne pogače, organizirana su brojna druženja i izleti te je obilježen i blagdan zaštitnika pčela sv. Ambrozija. Zahvalnicama i pčelarskim proizvodima Udruga „Nektar“, zahvalila je sponzorima i pokroviteljima: Toni d.o.o., Centar alata Pfeifer d.o.o., Zdravko Kvakan, Đuro Ujlaki, Božidar Žvorc, LPT d.o.o., Gramex d.o.o., Creocon d.o.o., Eurobeton, Bistro Barracuda i Grad Prelog. Sve je članove pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek te njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

 

Udruga pčelara ‘Nektar’ iz Preloga obilježila blagdan sv. Ambrozija

U srijedu, 7. prosinca 2022. godine, Udruga pčelara Nektar proslavila je blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara. Svetom misom, koju je vodio župnik Krunoslav Kefelja, u crkvi sv. Roka u Draškovcu obilježili su štovanje sv. Ambrozija, što je tradicija udruge još od 2013. godine, te se kasnije podružili na domjenku u bistrou „Barakuda“ u Prelogu.

Događaju su prisustvovali predsjednik Udruge pčelara Nektar Ivica Balent, potpredsjednik Ervin Grabant, tajnik Nenad Režek, blagajnik i pašni povjerenik Ivan Mihoci te 20-ak članova Udruge pčelara Nektar, kao i predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko.

S obzirom da su ove godine 1. put napravili i zastavu udruge, obilježili su i posvećivanje zastave. Udruga pčelara Nektar ima sjedište u Prelogu, broji 55 članova, pčelara s područja Donjeg Međimurja i nastoji unaprijediti pčelarstvo u ovim krajevima.

Medonosna drveća na području Grada Preloga

Na inicijativu Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga, održan je radni sastanak sa predstavnicima Grada Preloga, gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, njegovim zamjenikom Zdravkom Kvakanom te predsjednikom Gradskog vijeća Đurom Ujlakijem. Članovi Udruge „Nektar“ upoznali su predstavnike Grada Prelog, sa svojim radom i svojim problemima. Poseban je naglasak stavljen na mogućnost sadnje medonosnog bilja i drveća na području Grada Preloga. Pčelarstvo i proizvodnja meda ima značajnu gospodarsku važnost u Hrvatskoj. Medonosnim biljkama smatraju se one biljke koje pčelama daju nektar, nektar i pelud ili samo pelud. Predstavnici Grada Preloga prihvatili su ovu inicijativu te najavili da će se na području Preloga zasaditi, prije svega drveća koja spadaju u ovu skupinu, poput lipe ili kestena. Udruga pčelara „Nektar“ održat će sljedećeg tjedna i svoju redovnu godišnju skupštinu.

Obilježen blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

Blagdan sv. Ambrozija, članovi Udruge pčelara „Nektar“ obilježili su misnim slavljem u crkvi sv. Roka u Draškovcu, koju je predvodio župnik Matija Vonić. Udruga „Nektar“ djeluje na području Preloga, ali i okuplja članove iz cijele Međimurske županije, želeći unaprijediti pčelarstvo na ovom području.

U utorak 7, prosinca Crkva časti sv. Ambrozija, sveca iz 4. st., milanskoga biskupa, crkvenog naučitelja, zaštitnika pčela, pčelara i proizvođača voska, učitelja sv. Augustina, izvrsnog propovjednika i istinskog zaljubljenika u liturgiju. Sveti Ambrozije je umro 4. travnja 397. god., a papa Bonifacije VIII. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1298. god. Zbog izrazitih govorničkih i propovjedničkih sposobnosti obično ga nazivaju “mednim doktorom”. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela. Također, on se štuje i kao zaštitnik đaka, studenata, trgovaca na malo i domaćih životinja, te naravno grada Milana u kojem je dugi niz godina hrabro svjedočio svoju vjeru. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela.