Medonosna drveća na području Grada Preloga

Na inicijativu Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga, održan je radni sastanak sa predstavnicima Grada Preloga, gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, njegovim zamjenikom Zdravkom Kvakanom te predsjednikom Gradskog vijeća Đurom Ujlakijem. Članovi Udruge „Nektar“ upoznali su predstavnike Grada Prelog, sa svojim radom i svojim problemima. Poseban je naglasak stavljen na mogućnost sadnje medonosnog bilja i drveća na području Grada Preloga. Pčelarstvo i proizvodnja meda ima značajnu gospodarsku važnost u Hrvatskoj. Medonosnim biljkama smatraju se one biljke koje pčelama daju nektar, nektar i pelud ili samo pelud. Predstavnici Grada Preloga prihvatili su ovu inicijativu te najavili da će se na području Preloga zasaditi, prije svega drveća koja spadaju u ovu skupinu, poput lipe ili kestena. Udruga pčelara „Nektar“ održat će sljedećeg tjedna i svoju redovnu godišnju skupštinu.

Obilježen blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

Blagdan sv. Ambrozija, članovi Udruge pčelara „Nektar“ obilježili su misnim slavljem u crkvi sv. Roka u Draškovcu, koju je predvodio župnik Matija Vonić. Udruga „Nektar“ djeluje na području Preloga, ali i okuplja članove iz cijele Međimurske županije, želeći unaprijediti pčelarstvo na ovom području.

U utorak 7, prosinca Crkva časti sv. Ambrozija, sveca iz 4. st., milanskoga biskupa, crkvenog naučitelja, zaštitnika pčela, pčelara i proizvođača voska, učitelja sv. Augustina, izvrsnog propovjednika i istinskog zaljubljenika u liturgiju. Sveti Ambrozije je umro 4. travnja 397. god., a papa Bonifacije VIII. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1298. god. Zbog izrazitih govorničkih i propovjedničkih sposobnosti obično ga nazivaju “mednim doktorom”. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela. Također, on se štuje i kao zaštitnik đaka, studenata, trgovaca na malo i domaćih životinja, te naravno grada Milana u kojem je dugi niz godina hrabro svjedočio svoju vjeru. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela.