Održana godišnja skupštine Udruge pčelara “Nektar” Prelog

Svoju su redovnu godišnu skupštinu održali, u nedjelju 26. veljače, članovi Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga. Skupština je održana u prostoru Bistroa „Barracuda“ u Prelogu. Od aktivnosti u 2022. godini, istaknuto je sudjelovanje članova u programu sajma Agro Arca u Prelogu, obilježavanje Dana pčela u Dječjem vrtiću Vesela loptica. Članovi su sudjelovali na manifestaciji „Jeden grunt“ u Oporovcu i Goričanu, nabavljen je pčelarska zastava, mlin za šećerne pogače, organizirana su brojna druženja i izleti te je obilježen i blagdan zaštitnika pčela sv. Ambrozija. Zahvalnicama i pčelarskim proizvodima Udruga „Nektar“, zahvalila je sponzorima i pokroviteljima: Toni d.o.o., Centar alata Pfeifer d.o.o., Zdravko Kvakan, Đuro Ujlaki, Božidar Žvorc, LPT d.o.o., Gramex d.o.o., Creocon d.o.o., Eurobeton, Bistro Barracuda i Grad Prelog. Sve je članove pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek te njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

 

Udruga pčelara ‘Nektar’ iz Preloga obilježila blagdan sv. Ambrozija

U srijedu, 7. prosinca 2022. godine, Udruga pčelara Nektar proslavila je blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara. Svetom misom, koju je vodio župnik Krunoslav Kefelja, u crkvi sv. Roka u Draškovcu obilježili su štovanje sv. Ambrozija, što je tradicija udruge još od 2013. godine, te se kasnije podružili na domjenku u bistrou „Barakuda“ u Prelogu.

Događaju su prisustvovali predsjednik Udruge pčelara Nektar Ivica Balent, potpredsjednik Ervin Grabant, tajnik Nenad Režek, blagajnik i pašni povjerenik Ivan Mihoci te 20-ak članova Udruge pčelara Nektar, kao i predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko.

S obzirom da su ove godine 1. put napravili i zastavu udruge, obilježili su i posvećivanje zastave. Udruga pčelara Nektar ima sjedište u Prelogu, broji 55 članova, pčelara s područja Donjeg Međimurja i nastoji unaprijediti pčelarstvo u ovim krajevima.

Medonosna drveća na području Grada Preloga

Na inicijativu Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga, održan je radni sastanak sa predstavnicima Grada Preloga, gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, njegovim zamjenikom Zdravkom Kvakanom te predsjednikom Gradskog vijeća Đurom Ujlakijem. Članovi Udruge „Nektar“ upoznali su predstavnike Grada Prelog, sa svojim radom i svojim problemima. Poseban je naglasak stavljen na mogućnost sadnje medonosnog bilja i drveća na području Grada Preloga. Pčelarstvo i proizvodnja meda ima značajnu gospodarsku važnost u Hrvatskoj. Medonosnim biljkama smatraju se one biljke koje pčelama daju nektar, nektar i pelud ili samo pelud. Predstavnici Grada Preloga prihvatili su ovu inicijativu te najavili da će se na području Preloga zasaditi, prije svega drveća koja spadaju u ovu skupinu, poput lipe ili kestena. Udruga pčelara „Nektar“ održat će sljedećeg tjedna i svoju redovnu godišnju skupštinu.

Obilježen blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

Blagdan sv. Ambrozija, članovi Udruge pčelara „Nektar“ obilježili su misnim slavljem u crkvi sv. Roka u Draškovcu, koju je predvodio župnik Matija Vonić. Udruga „Nektar“ djeluje na području Preloga, ali i okuplja članove iz cijele Međimurske županije, želeći unaprijediti pčelarstvo na ovom području.

U utorak 7, prosinca Crkva časti sv. Ambrozija, sveca iz 4. st., milanskoga biskupa, crkvenog naučitelja, zaštitnika pčela, pčelara i proizvođača voska, učitelja sv. Augustina, izvrsnog propovjednika i istinskog zaljubljenika u liturgiju. Sveti Ambrozije je umro 4. travnja 397. god., a papa Bonifacije VIII. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1298. god. Zbog izrazitih govorničkih i propovjedničkih sposobnosti obično ga nazivaju “mednim doktorom”. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela. Također, on se štuje i kao zaštitnik đaka, studenata, trgovaca na malo i domaćih životinja, te naravno grada Milana u kojem je dugi niz godina hrabro svjedočio svoju vjeru. Uz svetog Ambrozija se povezuje zgoda kako se roj pčela objesio oko usta – kao nagovještaj buduće rječivosti. Stoga su ga kasnije pčelari izabrali za svoga zaštitnika, a u nekim krajevima zazivaju ga i protiv uboda pčela.